آجر نسوز چیست؟
آجر نسوز از انواع مصالح ساختمانی می باشد که امروزه با توجه به سبک جدید ساختمان سازی به عنوان نمای ساختمان استفاده می شود. مواد تشکیل دهنده آجر نسوز خاک نسوز می باشد که به طور کلی این نوع از خاک رس که دارای مرغوبیت بالایی می باشد در معادن کشور یافت می شود.
آجر نسوز دارای اندازه های مختلفی می باشد که متداول ترین سایز آن ۳۲*۷ – ۵٫۵*۲۶ – ۲۰*۱۰ می باشد.
مهم ترین ویژگی آجر نسوز مقاومت بالای آنها در برابر حرارت می باشد و این مسئله باعث می شود تا از این متریال به عنوان پوشش درونی کوره های صنعتی استفاده شود و حتی قابل استفاده در شومینه ها، نمای خارجی و داخلی ساختمان و پوشش کف نیز می باشد. در واقع در فضاهایی که دارای درجه حرارت بالایی هستند، می توان از آجر های نسوز استفاده نمود.
استفاده از آجر نما نسوز در نمای ساختمان یکی از مهم ترین کاربرد های این نوع آجر محسوب می شود.آجرهای نسوز علاوه بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی دارای ظاهری زیبا می باشند و همچنین آجر نما نسوز شاموتی در برابر تغییرات دمایی مقاوم بوده و به دلیل پایین بودن ضریب حرارتی، باعث می شود تا انرژی به هیچ وجه در فصول مختلف سال هدر نرود و در مصرف انرژی های مختلف صرفه جویی شود.
- مقاومت دربرابر فرسایش، سرما و گرما به علت پخت آجر در دمای زیاد.
- دارای طیف های رنگی متنوع و زیبا که به دلیل پخت آجر به وجود می آید و زیبایی نما را چند برابر می کند.
- به دلیل سبک بودن نیازی به نگهدارنده ندارد که در نتیجه هزینه اضافی برای مشتری ندارد.
- چسبندگی زیاد آجر نسوز توسط ملات و سیمان که امکان سقوط مصالح وجود ندارد.
- آجرنما نسوز محدودیت اندازه نداشته و می توان هر نوع طرح و الگویی را اجرا کرد.
- این آجرنما عایق سرما و گرما بوده و در همه فصول از اتلاف انرژی جلوگیری می کند.
از آجر نسوز علاوه بر نمای بیرونی ساختمان می توان در پوشش کف استفاده کرد. ویژگی های آجر نسوز باعث می شود گزینه مناسبی برای پوشش کف باشد. مهم ترین ویژگی آن مقاومت در برابر حرارت و نسوز بودن است که سبب می شود ایمنی ساختمان افزایش یابد و همچنین حرارت را به سختی انتقال می دهد که سبب بهینه سازی مصرف انرژی و صرفه جویی می شود.
آجر نسوز دارای انواع متنوعی می باشد که در زیر شرح داده شده است:
آجر نسوز صنعتی (آجر کوره)
آجر های نسوزی که به آن ها شکل داده شده و هنگام تحویل به مشتریان (مصرف کننده) دارای شکل معینی هستند را آجر نسوز صنعتی کوره و یا آجر نسوز کوره (آجر نسوز کوره دوار – آجر نسوز کوره سبک) می گویند.
شکل آجر کوره
اشکال استاندارد: دارای ابعادی که مورد قبول تولید کنندگان می باشد و آنها از این ابعاد پیروی می کنند. این نوع از آجر نسوز معمولا در کوره های همسان کاربرد دارد.
اشکال خاص: این نوع آجر نسوز شکل داده شده، بیشتر توسط ماشین پرس تولید می شود. بنابراین دارای خواص هموژن می باشد ولی بعضی از این آجرها بوسیله قالب گیری دستی تولید شده و خواص هموژنی ندارند.
استفاده از آجر همیشه مورد نظر طراحان ساختمان و معماران بوده است. در زمان قدیم از آجر سنتی در نما و بخش های داخلی منزل یا محل کار مورد استفاده قرار می گرفت. بیشتر نقوش آجر خشتی بصورت مذهبی، آیات قرآن، اشکال گل و مرغ می باشد.
امروزه با گذشت سال ها همچنان در نما خارجی ساختمان ها و دکوراسیون داخلی از آجر نما سنتی و قدیمی استفاده می شود. آجرهای سنتی آرامش و زیبایی خاصی به ساختمان می دهد و حالت نوستالژیک دارد.
استفاده و به کارگیری آجر برای اولین بار مشخص نمی باشد، اینطور به نظر می رسد که انسان های اولیه با مشاهده پخته شدن گل کنار اجاق و سخت شدن آن نسبت به کلوخه ها، به روش تهیه و خواص آجر پی بردند.
در ایران استفاده از آجر به عنوان مصالح ساختمانی سابقه باستانی دارد.از نمونه بناهای باستانی مشهور می توان به طاق کسری اشاره کرد.
به طور کلی در طول تاریخ استفاده از آجر بسیار گسترده بوده و بناهای زیادی مانند آتشکده، مسجد، ساختمان های مسکونی و… به وسیله آجر دستی در ایران ساخته شده اند.
علاوه بر دسته بندی گفته شده آجر نسوز رستیک، آجر نسوز سفید، آجر نسوز نما داخلی، آجر نما نسوز شاموتی، آجر نسوز پلاک و آجر نسوز ال (L) جزو انواع آجر نسوز می باشند.
رعایت نکاتی برای انتخاب مناسب ترین و بهترین آجر نسوز نما
- میزان جذب آب در آجر بطور استاندارد بین ۶ تا ۱۸ درصد می باشد در صورتی که همین میزان در آجر نسوز باید کمتر از ۲ درصد باشد.
- آجر نسوزنما نباید پیچیدگی داشته باشد.
- تلورانس ابعاد ( کوچک ترین سایز و بزرگ ترین سایز استاندارد)
- نمک های محلول موجود در آجر نباید بیشتر از ۶ درصد باشد درحالی که در آجر نسوز نباید از ۱ درصد بیشتر باشد.
- آجر نباید لب پریدگی داشته باشد.
- آجر نما نسوز باید در برابر یخ زدگی و شرایط جوی (رطوبت و دمای بالا) مقاومت داشته باشد.
- ترک خوردگی در آجر از فاصله ۱ متری در زاویه ۴۵ درجه به هیچ عنوان نباید دیده شود.